“Ik ben blij dat ik veel kan betekenen voor leprapatiënten”

“Elke keer wanneer ik de verschrikkelijke gevolgen van lepra zie, ben ik blij dat we voor deze mensen veel kunnen betekenen. Het relatief kleine bedrag van vijftig euro kan het verschil betekenen tussen een leven met verminkte of geamputeerde ledematen en een leven zonder handicaps. Nieuwe medische ontdekkingen hebben al geleid tot betere opsporingsmethoden. Het zou fantastisch zijn wanneer we deze afschuwelijke ziekte nog beter onder controle kunnen krijgen.

Ik vind het belangrijk dat iedereen vrijwilligerswerk doet

Ik vind het belangrijk dat iedereen vrijwilligerswerk doet. Ik doe het dan ook al vanaf mijn vijftiende. Toen in 2010 in de Klepper een oproep stond om vrijwilliger te worden, was ik daar heel blij mee. Ik was net gestopt met een vrijwilligersactiviteit, en voor de Leprastichting actief zijn leek me een prachtige vorm van vrijwilligerswerk.”

Vrijwilliger Peter Euser
Peter Euser met collectebus
Peter Euser aan het collecteren met leerlingen

Een klein bedrag kan voor lepra patiënten al het verschil betekenen tussen een leven met verminkte of geamputeerde ledematen en een leven zonder handicaps

“Ik heb diverse sponsorlopen op (basis)scholen georganiseerd. Tijdens de voorlichting over lepra, die ik voorafgaande aan een sponsorloop geef, zie ik dat veel leerlingen geraakt worden door mijn verhaal over de ver-van-hun-bed-ziekte, waarvan ze vaak nog nooit gehoord hebben. De foto’s en filmpjes van mijn reizen naar lepradorpen en lepraziekenhuizen geven hun een goed beeld van wat lepra met mensen doet. Naast de sponsorlopen heb ik nog veel meer acties met leerlingen mogen organiseren, zoals kerstmarkten en Valentijnacties.

Bovendien ben ik meerdere malen met leerlingen naar het lepradorp Quy Hoa gegaan. Ik vind het leuk om deze reizen mede te organiseren. Het is fantastisch dat leerlingen de kans krijgen om met eigen ogen te zien wat lepra is en wat het met de mensen doet. Geweldig ook om te zien hoeveel vreugde onze komst bij verstoten leprapatiënten teweeg brengt.”

Peter Euser samen met leerlingen in Vietnam op bezoek bij leprapatiënt
Peter Euser samen met leerlingen op bezoek bij familie met lepra in Vietnam

Ik vind het geweldig om te zien hoeveel vreugde onze komst bij verstoten leprapatiënten teweeg brengt

“Daarnaast heb ik in mijn woonplaats een huis-aan-huis-collecte opgezet en collecteer ik regelmatig bij de plaatselijke voetbalvereniging. Ook zorg ik ervoor dat er regelmatig artikelen over activiteiten voor de Leprastichting in de krant verschijnen. De radio en tv weten mij al te vinden.”

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief of volg ons op social media.

Deel: