Een arts controleert op symtomen van lepra
Inname medicijnen tegen lepra
LPEP coordinator Srijana Adhikari in het veld

Effectief in leprabestrijding

Al ruim 50 jaar zetten we ons met hart en ziel in voor de strijd tegen lepra. En niet voor niets, want onze inzet is effectief gebleken. Dankzij vroegtijdige opsporing, behandeling en genezing. Dankzij preventieve behandelingen van naaste contacten waarmee we bij hen lepra met maar liefst 60% kunnen voorkomen. Dankzij voorlichting en training van gezondheidswerkers om lepra tijdig te herkennen en discriminatie en uitsluiting tegen te gaan.

Revalideren na lepra

Resultaatgerichte leprabestrijdingsprogramma’s
Een wereld zonder lepra realiseren we alleen met de inzet van medewerkers, partners, overheden en gezondheidswerkers. En dankzij de steun van onze vrijwilligers, ambassadeurs, donateurs en organisaties als de Nationale Postcode Loterij. Met de betrokkenheid en financiële steun van al deze mensen en organisaties kunnen we resultaatgerichte leprabestrijdingsprogramma’s blijven ontwikkelen en inzetten. Meer weten over de programma’s 

Lokale aanpak
We zijn er ook van overtuigd dat je een probleem het beste kunt oplossen daar waar het speelt. Dat laten we dan ook zien door onze landenkantoren te veranderen in lokale goede doelen organisaties. Wilt u meer weten over onze organisatie? Kijk op de pagina organisatie.

Wat hebben we het afgelopen jaar bereikt?

60.041

Nieuwe leprapatiënten gediagnosticeerd en behandeld

28.390

Directe contacten van nieuwe leprapatiënten werden preventief behandeld

3.116

Gezondheidsmedewerkers en lokale vrijwilligers getraind

842

Zelfzorggroepen werden ondersteund

1.244

Mensen met een handicap werden getraind in zelfzorg om zo verdere verminkingen te voorkomen

14.066

Mensen ontvingen hulpmiddelen, zoals rolstoelen en protheses

463

Mensen kregen een beroepsopleiding

659

Mensen kregen een hersteloperatie

Bekijk alles

Hoe de Leprastichting begon

Op 30 maart 1967 richtten Ciska Anten en Dick Leiker de Leprastichting op.

Anten had een bezoek gebracht aan haar zoon, die als tropenarts in Tanzania werkte. Ze vond het schokkend om te zien hoe mensen met lepra daar behandeld werden. Haar zoon vroeg haar om te helpen de bouw van een lokaal ziekenhuis voor leprapatiënten mogelijk te maken.

Anten startte in Nederland een geldinzamelingsactie en ontmoette toen de zeer toegewijde lepra-arts Dick Leiker. Leiker had zijn leven volledig in dienst gesteld van het helpen van leprapatiënten. Ze deelden met elkaar een droom: lepra de wereld uit helpen. Zo werd de Leprastichting geboren.

De oprichters van de Leprastichting
Ciska Anten en Dick Leiker richtten in 1967 de Leprastichting op.

We werken internationaal samen

De strijd tegen lepra winnen we alleen als we het samen doen. Daarom werken we nauw samen met de Nationale Postcode Loterij, bedrijven en stichtingen, onderzoeksinstellingen, en collega-organisaties. Ook zijn we actief in nationale- en internationale netwerken. We zijn trots op de vele partners waarmee we samenwerken.

Veldwerk in Nepal

Help mee. Doe wat u kunt.

Meehelpen in de strijd tegen lepra is voor iedereen mogelijk. Elke donatie maakt een groot verschil voor de toekomst van leprapatiënten.

 • € 15

  Opsporen van 1 leprapatiënt

  Doneer
 • € 35

  Behandelen en genezen van 1 leprapatiënt

  Doneer
 • € 50

  Revalideren van 1 leprapatiënt in een zelfzorggroep

  Doneer
Bekijk alle manieren waarop u kunt doneren

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief of volg ons op social media.

Deel: