Geen kind meer met lepra
Op Wereldlepradag 2017 (29 januari) roept Jan van Berkel, directeur van de Leprastichting en voorzitter van de Internationale Federatie van Leprabestrijdingsorganisaties (ILEP), op tot actievere opsporing en vroegere diagnose van lepra om de overdracht van de ziekte te stoppen. Het voorkomen van levenslange handicaps bij kinderen moet prioriteit krijgen.
Uit recente gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het percentage nieuwe lepragevallen onder kinderen (van het totaal aantal nieuwe gevallen) 8,9% is. Dit betekent dat een actieve besmetting met lepra nog steeds plaatsvindt.
Zorgwekkende constatering
Nog zorgwekkender is de constatering, op basis van de meest recente WHO Weekly Epidemiological Record (WER), dat het aantal mensen met lepra in een vergevorderd stadium en zichtbare handicaps is toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren. Binnen de bestaande gezondheidszorgsystemen blijkt het dus moeizaam te zijn om lepra vroeg genoeg op te sporen en te behandelen, zodat handicaps kunnen worden voorkomen.
Volgens Van Berkel “is het een schandaal dat er elk jaar weer bij duizenden jongens en meisjes lepra wordt geconstateerd en dat de diagnose bij sommigen zo laat komt dat zich onomkeerbare handicaps hebben ontwikkeld. Het is noodzakelijk dat in die landen of regio’s waar lepra endemisch is verbeterde opsporing en vroegere diagnose van de ziekte als nationale prioriteit worden aangemerkt.”
Urgentie van gerichte actie
Paul Saunderson, medisch directeur van de American Leprosy Missions en voorzitter van de ILEP Technical Commission, zegt: “Het aantal nieuwe lepragevallen met zichtbaar en aanzienlijk letsel onder kinderen benadrukt de urgentie van gerichte actie om alle mensen met lepra te detecteren, en zeker de kinderen. Als mensen met lepra niet worden behandeld, lopen ze niet alleen meer risico op letsel, er is ook een groter risico op een infectie in de gemeenschap, wat weer een enorme bedreiging vormt voor het uitbannen van lepra.”
In nationale leprabestrijdingprogramma’s over de hele wereld wordt erkend dat de strategie van vroege detectie en voltooiing van de behandeling met een multi-drug therapie (MDT) van fundamenteel belang is voor het terugbrengen van de overdracht van lepra. Vroege detectie en behandeling hebben een dubbel voordeel: de overdrachtsketen wordt doorbroken en de hoeveelheid letselschade vermindert.
De opgaande lijn in de aantallen nieuwe lepragevallen en nieuwe gevallen met handicaps is een indicatie dat enkele bestrijdingsprogramma’s stagneren. Dit rechtvaardigt speciale actie gericht op landen waar lepra hoogendemisch is en hoogendemische geïsoleerde gebieden binnen die landen. Dat houdt in dat leprahulpdiensten moeten worden opgeschaald en verbeterd, met name op het gebied van opsporing en voortzetting van behandeling tot volledige genezing.