In de gemeenschappen waar de leden van onze zelfzorggroepen wonen, verbouwen de meeste mensen zelf allerlei gewassen om van te leven. Vaak levert hun oogst niet genoeg op en hebben ze daardoor bijna geen eten. Of eten ze elke dag hetzelfde. Hierdoor vermindert hun weerstand en worden ze sneller ziek. Hoe kom je iedere dag weer aan voldoende, voedzaam en gevarieerd eten?

Ons landbouwproject ‘Kennis zaaien over landbouw’ wil leprapatiënten vaardiger maken in het verbouwen van eten. Daarbij staat sociale inclusie van mensen met lepra en mensen met een handicap voorop. Met extra kennis over landbouw kunnen de leden van onze zelfzorggroepen zorgen voor meer en betere voeding. Voor zichzelf en voor hun familie.

Gedroogde bonen
Bonen koken op het vuur

De deelnemers van het project leren:

  • duurzame landbouwtechnieken om hun oogst te vergroten;
  • hoe ze hun producten voor een goede prijs op de markt kunnen verkopen;
  • hoe ze veilig en voedzaam eten kunnen bereiden van lokale gewassen;
  • verschillende methoden om voedsel te bewaren;
  • hoe ze kunnen opkomen voor hun rechten.
Om voor zijn familie te kunnen zorgen, verbouwt Francisco diverse gewassen achter zijn huis.
Currypoeder

Meer en betere voeding voor Francisco

Francisco ontdekte pas laat dat hij lepra had. Hij werd lid van één van onze zelfzorggroepen en leerde daar goed voor zijn wonden te zorgen. Daarnaast knoopt hij alle eindjes aan elkaar om genoeg eten op tafel te zetten voor zijn familie.

Als ik straks meer weet over landbouw, hoeven we eindelijk geen honger meer te hebben.

Francisco: “Ik verbouw bonen, mais en sorgo. Ook heb ik een bananenplant en een mangoboom. Om wat geld te verdienen, vlecht ik manden van bamboe die ik op de markt verkoop. Op dit moment komen we amper rond. Ik ben heel blij dat ik meer ga leren over landbouw. Dat geeft me echt een steuntje in de rug.”

Uitvoering

Bij de uitvoering van ons project ‘Kennis zaaien over landbouw’ zijn in Mozambique twee lokale partners betrokken: ADRA Nederland (Adventist Development Relief Agency) en het Engelse Lepra.

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief of volg ons op social media.

Deel: