Jan Kruis tekent samen met de lokale bevolking van Mozambique

Jan Kruis tekende de serie Jan, Jans en de kinderen bijna 30 jaar voor de Libelle. De strip over een oer-Hollands gezin was deels gebaseerd op zijn eigen familie. Van de reeks verschenen tientallen albums, die in grote getale werden verkocht.

Voor het goede doel

Jan Kruis bracht een bezoek aan ons werk in Mozambique en Suriname en verwerkte zijn ervaringen in twee albums

In 1999 ging Kruis met pensioen. Hij verkocht de rechten van Jan, Jans en de kinderen aan Studio Jan Kruis, die de strip voortzette. Wel behield Kruis zelf de rechten om zijn werk in te zetten voor een goed doel. Dat werd de Leprastichting. Daarmee kunnen wij altijd gebruik blijven maken van Jan, Jans en de kinderen. Een unieke en zeer waardevolle nalatenschap.

Vanaf 2001 was Jan Kruis als ambassadeur bij de Leprastichting betrokken. In die rol bracht hij een bezoek aan ons werk in Mozambique en Suriname. Hij verwerkte zijn ervaringen in 2 albums voor de Leprastichting. Daarin kwam het bekende stripgezin in aanraking met de gevolgen van lepra. De prachtige strips werden door zijn lezers en fans zeer enthousiast ontvangen.

Jan Kruis samen met een Mozambikaanse vrouw met lepra
Jan Kruis in Mozambique voor de Leprastichting.
Jan Kruis bij een gezondheidspost in Mozambique

Jan Kruis: “Met eigen ogen heb ik in Mozambique en Suriname gezien welk leed lepra kan veroorzaken. Deze bijna vergeten ziekte maakt nog steeds veel slachtoffers. Maar ik heb ook gezien hoe dat voorkomen kan worden. Als leprapatiënten op tijd worden opgespoord en medicijnen krijgen, kunnen ze volledig genezen, zonder dat ze gehandicapt raken aan handen of voeten. Daar zorgt de Leprastichting voor.”

Jan Kruis in Mozamique
Jan Kruis tekent samen met de lokale bevolking en haalt inspiratie op voor zijn strips voor de Leprastichting.
Jan Kruis tekent de Rode Kater in Mozambique

Haakpatronen

Jan Kruis’ sympathie voor mensen met lepra zal nog heel lang voortleven

Naast de 2 speciale albums voor de Leprastichting, stelde Jan Kruis ook het bekende stripgezin beschikbaar om door te vertalen in haakpatronen. Vier jaar lang haakten enthousiaste hakers door heel Nederland op Wereldlepradag figuurtjes uit Jan, Jans en de kinderen ten bate van de Leprastichting.

Jan Kruis is voor de Leprastichting heel belangrijk geweest. In de stripalbums zal zijn sympathie voor mensen met lepra nog lang voortleven. Wij zullen in zijn geest zijn levenswerk voortzetten.

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief of volg ons op social media.

Deel: